Taková jiná Itálie! Téměř dietní lasagne

Tyto lasagne jsou lehčího charakteru, protože se do nich nedává bešamel. Mleté maso osmažíme na cibuli a česneku. Pro vegetariány je možné nahradit maso listovým špenátem. Dochutíme rajčatovým pyré nebo rajčatovou omáčkou (já používám OTMU (fandové Itálie mají v supermarketu větší výběr) solí, čerstvou bazalkou. Do skleněné mísy s víkem kladu střídavě plátky lasagní, strouhaný sýr nebo silnější plátky (mozzarella, kvalitnější Eidam) a maso nebo špenát. Na 4 porce přidáme 2 dcl bílého suchého Chardonnay. V míse necháme prostor navrchu, aby nám nic nevyteklo do trouby. Pečeme přikryté cca hodinu na 180 stupňů a na posledních 10 minut víko odstraníme. Podáváme navrchu s čerstvou bazalkou a postrouhaným parmesanem a skvělým Merlotem.