Jedná se o známý a skvěle jednoduchý recept, který si ještě víc zjednodušíme. Brambory oloupeme a nakrájíme na struhadle na tenké plátky. Na pánvi zpěníme cibulku, slaninu, česnek, poté přidáme brambory a přikryjeme, podusíme cca 10 minut. Originální recept předpokládá péct česnek hodinu v troubě zabalený v alobalu. Kuřecí prsní nebo stehenní řízky nakrájíme na kostičky. Zapékací mísu vytřeme máslem nebo olivovým olejem. Do zapékací mísy naskládáme brambory, kuřecí maso a směs z pánve. Použijte i váš oblíbený sýr na rozpékání, v originále je to francouzský Reblochon, ale můžete použít i čedar, hermelín, goudu, gruyere. Do směsi přidáváme i zakysanou smetanu a nakonec zalijeme sklenkou mléka. Do vyhřáté trouby na 180 stupňů dáme mísu a pečeme odkryté cca 1 hodinu. Po té trouby vypneme a pekáč zakryjeme. Podáváme s Sylvánským Zeleným.