Je docela možné, že jste toto jídlo na dovolené na Balkáně jedli. Existují různé podoby, ale řecká je asi nejchutnější. Na 4 porce potřebujete půl kila brambor, půl kila mletého masa (míchané nebo hovězí), jeden lilek, jednu cibuli, vaši oblíbenou rajčatovou omáčku (doporučujeme Otmu nebo Dolmio), mléko, máslo, sýr, mouku a 2 vejce. Lilek částečně oloupete, nakrájíte na kolečka, posolíte a necháte odležet. Maso osmahnete na cibulce, zalejete rajčatovou omáčkou a podusíte. Dochutíte směsí koření na Moussaku (můžete koupit na dovolené v Řecku nebo řeckých lahůdkách), eventuálně kořením Gyros  a červenou paprikou. Brambory oškrábete a rozkrájíte na kolečka. Lilek osušíte a osmahnete na pánvi. Do zapékací mísy ukládáte postupně brambory, lilek a maso. Navrch uděláte bešamel, na másle osmahnete mouku, přidáte mléko (musíte neustále míchat, aby se nespálil a neudělaly se hrudky). Po stažení ohně přidáte do bešamelu 2 vejce a strouhaný sýr. Bešamelem pokryjete směs v zapékací míse. Přikryté pečete asi 45 minut na 200 stupňů a dalších 20 minut odkryté na 180 stupňů. Podáváme s červeným Merlotem…