Toto jídlo je oslava vaření i hodování. Proto nesmíte podcenit nic, od výběru suroviny po její zpracování. Svíčková je nejdražší hovězí maso s cenou kolem 600 Kč za kilo. Vyberte si dobrého řezníka a to nikoli podle ceny a kupujte dobře očištěný kus čistého masa. Může se Vám stát, že koupíte levněji a když z masa nakrájíte očištěné bifteky, tak odpad Vám maso prodraží. Já nakupuji v Lidické ulici v řeznictví Křeček. Na porci počítejte asi 250 g, optimální je střed svíčkové. Maso nakrájíte na cca 8 cm plátky, posolíte, popepříte čerstvě namletým zeleným pepřem. Jemně zakápnete olejem a rukou rozetřete. Maso se nenaklepává! Rozpálíme pánev, na kterou kápneme maximálně jednu lžíci oleje. Když je rozpálená, maso na pánev položíme a zprudka osmahneme z obou stran. 3 minuty na krvavý způsob, 5 minut medium, pokud chceme propečený, tak ještě osmahneme biftek kolem dokola (postupně otáčíme na pánvi). Maso po té dáme do předehřáte trouby na 100 stupňů na chvilku (krvavý 5 minut, medium 10 minut, propečený 15 minut). Krvavé maso je nešťavnatější, medium je průměrně šťavnaté, propečený biftek je nejméně šťavnatý. Je dobře na to hosty upozornit, protože představa, že si objednají propečený biftek a bude z něho crčet šťáva, neodpovídá realitě. Pokud převažuje mezi Vašimi hosty požadavek na propečené maso, je lépe udělat jim svíčkovou (z pravé svíčkové) na smetaně s knedlíkem. Na šťávu použijeme výpek z masa, který posypeme celým zeleným pepřem, zalijeme trochou koňaku, brandy nebo armagnacu a zakápeneme smetanou. Podáváme s hranolky a červeným Merlotem.